Bjerkely skole i Undrumsdal i Tønsberg kommune eies og drives av DELK (Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn), som er en del av nettverket Kristne Friskolers Forbund (KFF). Skolen er åpen for alle, og med kirke og hovedkontor for menighetene i samme bygget, sørger de for «trygghet og trivsel på kristen grunn.»
Klassene er små, noe som gjør det lettere å følge opp den enkelte elev. DELK er en menighet som driver flere skoler og menigheter rundt om i landet.
I forbindelse med at de samlet skole og menighet under samme tak i Undrumsdal, ble det bygget nytt menighetssenter. Dette inneholder både skole, kirke og menighetskontor. De anskaffet seg da et sentralstøvsugersystem fra Sentralstøvsugerbutikken, og vi snakket med Jan Rønning, som var med i byggekomiteen, for å høre om det praktiske rundt dette.
Hvorfor sentralstøvsuger?
– Vi hadde behov for lange støvsugerslanger som kunne rekke rundt i hele lokalene, og da valgte vi et opplegg med flere slangeuttak. Siden dette er et «flerbruksbygg», ønsket vi to støvsugere, slik at de kunne benyttes uavhengig av hverandre. Vi fikk også tilhørende slanger med god lenge, så vi slapp å flytte slangen ofte til de forskjellige uttakene som var strategisk plassert. Slangene kan dermed tas med til de plassene hvor det er behov for å støvsuge, sier Jan Rønning.
Dette er en praktisk løsning som tar lite plass.
– Sentralstøvsuger er også en mye bedre løsning, fordi den kan plasseres et permanent sted og trenger ikke flyttes rundt som en vanlig støvsuger. Den tar også mye mindre plass enn å ha en vanlig støvsuger i hver etasje som må stables bort hver gang etter bruk – de nye slangene henges rett på veggen på egnede plasser.
... og støvet forsvinner fullstendig.
– I tillegg får vi blåst støvet ut via røropplegget gjennom veggen, slik at det ikke blir svevende igjen inne i lokalet, legger Rønning til.
– Fungerer det bra å bruke sentralstøvsuger på en skole – i et såpass stort bygg?
– Ja, det synes jeg. På barneskoler får barna ofte dratt med seg mye sand fra sandkassa og denslags inn døra – de har en tendens til å hoppe over dørmatta – og da er det kjekt med en god støvsuger for å ta bort alt med en gang.
Vi fikk også høre hva han liker best med sentralstøvsugeren.
– Det er en kraftig maskin med en «etterbrenner» [en ekstra motor som gir høyere effekt], og den har en stor beholder med mye kapasitet. Den får også blåst finkornet støv ut igjennom veggen, noe en vanlig støvsuger ikke gjør. Særlig for barn og voksne med allergier, er det godt å få finstøvet ut av bygningen.
Han monterte sentralstøvsugersystemet selv
– Monteringen gikk egentlig veldig greit – litt som LEGO, bare å henge det rett opp. Inndelingen av rommene gjorde vi fra bunnen av, for vi hadde bare råbygget – eller skallet – da vi startet.
Førsteetasjen, som består av kirkelokalet, gymsalen, foajéen og skolekjøkkenet, ble først gjort ferdig og tatt i bruk – 1. søndag i advent 2016 var det offisiell åpning av kirken.
Deretter begynte de på andre- og tredjeetasjen, som består av skolen og kontorer. Der ble rørene lagt i himlingen og deleveggene.
Leveransen og samarbeidet med Sentralstøvsugerbutikken
– Det har vært helt upåklagelig. God oppfølging på alt – på både tilbehør og det som er. Sentralstøvsugerbutikken er en hyggelig leverandør å handle hos. De er veldig trivelige og behjelpelige!
Her er link til maskinen som brukes på skolen.
Renholdspersonalets opplevelse
– Jeg tror renholdspersonalet er fornøyd. De bruker noen kjekke skjøter for å gjøre slangene ekstra lange, og kommer da til over hele lokalene fra sugekontaktene på veggen.
Vedlikeholdet av sentralstøvsugersystemet
– Det går av seg selv. Vedlikeholdet er at én person har som fast oppgave å kontrollere at beholderne ikke er fulle og å tømme de ved behov, samt bytte filter og slikt. Begge støvsugerne har display som forteller om driftstid og behov for service.
Jan Rønning ga noen tips til andre som vurderer å installere sentralstøvsuger:
– Lærdommen er å tenke nøye igjennom hvor sugepunktene skal være for den løse slangen, og passe på å få med en ledning som skal trekkes sammen med rørene for å slå støvsugeren av og på. Det er også viktig å planlegge hvor støvsugeren [motoren] skal stå, for den lager litt lyd. I tillegg må du huske på å plassere støvsugeren slik at den får blåst støvet ut av bygget.
Han anbefaler andre skoler å skaffe seg sentralstøvsuger, så de også får en enklere hverdag og et bedre inneklima.
– Jeg vil anbefale andre skoler å montere et sentralstøvsugersystem. Absolutt fornuftig å ha det på skoler og andre forsamlingssteder, for da er det enklere å få ut støv og bøss, noe som gir et bedre inneklima.
– Har du sentralstøvsuger hjemme?
– Ja, det har jeg. Men ikke akkurat den typen som vi har på Bjerkely, for det er lenge siden jeg skaffet meg det hjemme, avslutter Jan Rønning.
Utstyret de har på Bjerkely
På Bjerkely har de et røropplegg på hele 170 meter, men det er likevel god sugeeffekt i de 17 sugekontaktene som er plassert både i gulv og vegg. Noen steder måtte rør gå igjennom brannvegger, og da ble det brukt brannmansjetter for å lage en sikker løsning. De har flere slanger samt skjøteslanger, som er kjekke for å variere rekkevidden.